Amerikalı Araştırmacı Laura Markeröncülüğünde başlatılan Çita Koruma Projesi kapsamında, Amerikadan, Namibyaya götürülen Kangal köpekleri, daha önceden yerli halk tarafından öldürülen çitaların sürülere saldırmasını engellemek için kullanılıyor.
Afrika şartlarına kısa sürede adapte olan Kangal köpekleri, 2 saniyede 70 kilometre hıza ulaşabilmesiyle, karanın en süratli hayvanı olan çitaların sürülere saldırmasını engelleyerek, bu hayvanların korkulu rüyası oluyor.
KANGAL KÖPEKLERİ NAMİBYA
Cumhuriyet Üniversitesi Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Yusuf Ziya Oğrak, Lauro Markerın başlattığı Çita Koruma Projesi çerçevesinde, 1994 yılından beri Afrika ülkelerinden Namibyada Kangal köpeklerinin kullanıldığını söyledi.
Kangal köpekleri sayesinde, çitaların sürüye saldırmasının, bu hayvanları öldürmeden, tuzak kurmadan engellenebildiğini ifade eden Oğrak, şu bilgileri verdi: Dünyadaki çita varlığının dörtte biri Namibyada ve burada 2 bin 500 civarında çita var. Bunları sürüden bertaraf etmek için oradaki çiftçiler hep tüfek kullanmışlar veya tuzak kurmuşlar. Ama en sonunda Amerikadan gönderilen 12 tane Kangal köpeği, bu çitaların sürüye saldırmalarını engelliyor. Böylece doğa da bozulmamış oluyor İşin tek kötü tarafının, projede Amerikadan götürülmüş Kangal köpeklerinin kullanılması olduğunu anlatan Oğrak, Onlar da Kangal köpeklerini Anadolu çoban köpeği olarak biliyor. Ama tabi ki bu köpeklerin aslı Kangal köpeği diye konuştu.
8 AYLIK YAVRU KANGAL 5 ÇİTAYI KOVALADI
Geçen günlerde sürüye saldıran 5-6 çitayı birden, 8 aylık bir Kangal yavrusunun kovaladığını duyduğunu belirten Oğrak, Kangal köpekleri sırf havlamasıyla bile onları tedirgin edebiliyor. 8 aylık bir yavru sürüyle birlikte gidiyor ve yaklaşık 150-200 başlık bu sürü Kangallar sayesinde eksiksiz dönüyor dedi. Oğrak, projenin başındaki kişi olan Dr. Laura Marker gelecek yıl düzenleyecekleri 2. Kangal Köpeği Sempozyumuna getirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.